Reizen met je hond: Onze ervaring in 4 jaar “vanlife”

Zolang als wij samen zijn, hebben we altijd een hond gehad. Ik kan me ook echt geen thuis voorstellen zonder hond. Op het moment dat we besloten hadden om ons hele leven om te gooien, hadden we er zelfs twee! Een heerlijke Duitse herder, Kyra, en ons lieve kelpie-monstertje, Owen. We hebben er echt goed over nagedacht of het voor de honden wel de juiste keuze was om ze mee op sleeptouw te nemen in een bus de wereld over. Owen is een lekker eigenwijs apparaat dat zich makkelijk aanpast, dus daar maakten we ons eigenlijk geen zorgen over. Alleen Kyra was op dat moment al ziek. Het voordeel zou zijn dat we haar overal mee naartoe konden nemen en er dus altijd voor haar konden zijn. Het nadeel was dat ze even zou moeten wennen aan haar nieuwe thuis, en dat kon stress opleveren die ze op dat moment niet heel goed kon hebben. Helaas nam ze al vrij snel de keuze voor ons doordat ze zo ziek werd dat we afscheid van haar moesten nemen voordat ons avontuur begon.

Gelukkig hebben we wel de beslissing genomen om de stap te zetten en het is een geweldige ervaring! Maar natuurlijk zit er een “maar” aan reizen met je hond. Met alles wat we doen, moeten we altijd aan de hond denken, dat is natuurlijk inherent aan het hebben van een huisdier. Maar bedenk goed wat voor jou die aanpassingen zullen zijn tijdens het reizen.

Die aanpassing voor het reizende leven begon voor ons met het nadenken over het ontwerp van onze zelfbouwbus. Wij hebben er daarom voor gekozen om de indeling zo te maken dat er voldoende vloerruimte is. Zo kan de hond zich goed bewegen door de bus en languit liggen als hij dat wil. Hij heeft ook echt zijn eigen plekje om zich rustig terug te trekken. Om het voor het dier zo aangenaam mogelijk te maken (en natuurlijk ook voor onszelf) hebben we voor goede isolatie gekozen. Alles wat te isoleren viel, hebben we geïsoleerd. Er zit een Maxxfan in het dak van de bus die samen met de ventilatorstand van de dieselkachel kan zorgen voor verse en relatief koele lucht in de bus. Zo kan de hond rustig even alleen in de bus zijn op niet te warme dagen.

Naast de indeling en specificaties van je onderkomen moet je echt kijken wat je uit je reizende leven wilt halen. Honden zijn niet in alle landen welkom in het openbaar vervoer, restaurants en musea bijvoorbeeld. (Al moet ik zeggen dat we wel eens met hond een kasteel hebben mogen bekijken, maar dit was best een unieke ervaring.) Kijk dus goed of je bereid bent om vaker een keer de bossen in te gaan, langer te zoeken naar een stukje strand waar honden toegestaan zijn en een restaurant of museum over te slaan. Voor sommige landen moet je echt aan specifieke voorwaarden voldoen zoals onderzoeken en entingen om de grens over te mogen. Ook zijn niet alle rassen overal welkom, dit geldt zelfs al dicht bij huis zoals Frankrijk en Engeland. Dit is niet om je bang te maken, maar wel om je te laten realiseren dat je je maar beter goed kunt voorbereiden op je reis.

Om je hond zo veel mogelijk mee te kunnen nemen op al je uitstapjes en avonturen, is training superbelangrijk. Alleen al om ontspannen een terrasje te kunnen pakken, is er best wat training nodig voor de meeste honden. Het mooist is om hier gelijk van pup af aan mee aan de slag te gaan, natuurlijk met gepaste mate en voldoende hersteltijd en slaaptijd voor een pup. Zorg voor veel korte, positieve ervaringen en leer je hond goed lezen. Want wanneer is iets voor mijn hond positief? Problemen voorkomen is altijd beter dan genezen. Dat wil niet zeggen dat dit voor een oudere hond niet meer kan! Een hond is nooit te oud om te leren! Je kunt de meest “gekke” dingen op een leuke manier trainen. Een muilkorftraining kan een feestje worden en het niet alleen de camper uitspringen een geweldige beloning. Consequent, duidelijk en leuk trainen levert je gewoon het meest op!

Het reizen met je hond is voor ons echt een verrijking. Want laten we wel wezen, wandelen zonder hond is gewoon stom ;). We maken de mooiste hikes, die nog mooier worden als je je pup ziet genieten. Ook gaan we kanoën, suppen en zwemmen in de zee en in riviertjes met Owen; hij vindt het echt heerlijk om mee te gaan. Blijkt stiekem deels berggeit te zijn en is altijd in voor een leuk uitstapje. Wij zijn echt geen types van uren op het strand liggen bakken, het mooie is dat we nu altijd afleiding hebben doordat we wat met de hond willen doen, waardoor onze strandtripjes veel leuker zijn. Als je zelf geen zin hebt om naar buiten te gaan na een dag werken, ga je toch voor de hond en dan is het heerlijk om van je omgeving te genieten. Waar onze vorige honden dit helemaal prima vonden, is deze hond echter geen fan van steden; het verkeer en de mensenmassa’s worden hem snel te veel en na een half dagje stad heeft hij het echt wel even gezien. Dit is dus iets waar we rekening mee moeten houden en we onze reizen aan moeten aanpassen.

Kortom, denk er goed over na voordat je een hond neemt in je reizende bestaan of aan reizen begint als je al een hond hebt. Wat minstens zo belangrijk is, is wat voor soort hond je toevoegt aan je reisgezelschap! Wat voor ras past bij jou als persoon, met jouw trainingservaring en -niveau, jouw beschikbare tijd en jouw energie en activiteit. Kortom, past de hond die je wilt bij jouw leven? Waar wij het vaak fout zien gaan, is een verkeerde verwachting van een hond. Bijna alles is trainbaar, maar sommige dingen zoals genen krijg je er gewoon bij en kun je er niet uit trainen, alleen leren controleren.

Wij helpen je heel graag om jou en je hond voor te bereiden of te laten wennen aan dit avontuurlijke leventje. Onze missie bij Nomad Noses is om alle hondenbezitters de vaardigheden mee te geven om optimaal te kunnen genieten van hun reizen en hun trouwe viervoeter in alle situaties veilig mee te kunnen nemen. Daarom proberen we de prijzen van onze cursus zo laag mogelijk te houden, zodat het voor iedereen bereikbaar is.

In onze training zijn trainingskennis en reiservaring gecombineerd in een uitgebreide cursus die je stap voor stap meeneemt om je hond alles te leren wat belangrijk is om jouw hond met vertrouwen overal mee naartoe te kunnen nemen. We gaan bezig met bij je komen, ontspannen mee kunnen rijden in de auto, rustig aan een losse lijn meelopen en nog veel meer. Verder krijg je heel veel nuttige informatie over het reizen met hond over grenzen en medisch advies van een dierenarts. Wanneer je extra hulp of specifieke vragen hebt, kun je een online consult inplannen om je verder te helpen.

Heb je vragen over ons of een van onze producten, mail of bel ons gerust.